Fokus på den viktigaste relationen
Parterapi
Förebyggande relationsarbete, stärka relationen, hantera kommunikationssvårigheter eller en sund separation.
Kommunikation, drömmar och livspussel
Parterapi – ett sätt att ta sig vidare
Har ni funderat eller pratat om att parterapi kanske skulle vara något för er?
Ni springer från sak till sak, på kvällarna är ni helt slut och på sin höjd finns tillräckligt med energi för en serie. Barnen tar mycket fokus och ni har märkt att vissa saker är lättare och snabbare att kommunicera kring på sms än runt middagsbordet med risk för att aldrig kunna avsluta meningen. Ni som tidigare hade roligt tillsammans märker hur ni oftare hamnar i skav kring småsaker som blir stora. Båda anar ni att det finns djupare och viktigare saker som ligger till grund för tjafsen men ingen av er orkar ta tag i det och vet inte hur.
Relationen till en partner är ofta en av det viktigaste relationer som vi har. Men ganska ofta får den stå tillbaka för andra saker i livet, tills man en dag vaknar upp och inser att det inte längre känns bra. Vad hände med oss? Vill jag stanna i det här? Går det att vända?
Varmt välkommen att boka en första tid för att prioritera något av det viktigaste i ditt liv!
Tillvägagångssätt
IBCT som metod
Integrativ beteendeterapi för par (IBCT) är en form av parterapi som fokuserar på att hjälpa par att förstå och bryta negativa interaktionsmönster, utveckla empati och främja både förändring och acceptans när det behövs.
Hur går terapin till?
- Inledande möten:
- Gemensamt samtal: Ni träffar mig tillsammans under ett inledande samtal för att berätta om er relation, era utmaningar och era mål.
- Individuella samtal: Därefter träffar jag er individuellt för att ni ska få ge er egen syn på relationen.
- Återkoppling och målformulering:
- Gemensamt återkopplingssamtal: Gemensamt pratat vi om det som framkommit under kartläggningen. Jag ger min syn på er situation och vad som kan vara en framkomlig väg.
- Sätta gemensamma mål: Ni definierar tillsammans vad ni vill uppnå med terapin, både när det gäller förändring och acceptans.
- Arbetsfasen:
- Acceptansstrategier: För att nå förståelse för varandra uppmuntras ni att att dela känslor och upplevelser. Ni kommer få öva på att observera era problem objektivt. Arbetet handlar också om att utveckla strategier för att kunna hantera och acceptera olikheter som kanske inte kan förändras.
- Beteendeförändringsstrategier: Vi arbetar med verktyg för att förbättra kommunikationen, bland annat med fokus på att uttrycka behov tydligare och att lyssna aktivt på varandra. Ni får öva på problemlösning för att bättre kunna hantera specifika konflikter och mönster. Mellan samtalen kommer ni också uppmuntras till att engagera er i gemensamma aktiviteter för att få positiva upplevelser tillsammans.
- Avslutning och vidmakthållandeplan:
- Utvärdera framsteg: Ni reflekterar över de förändringar ni har uppnått och justerar vid behov.
- Planera för framtiden: Ni utvecklar en strategi för hur ni kan fortsätta att använda de färdigheter som ni har lärt er och övat på.
- Avsluta terapin: Gemensamt säkerställer vi att ni känner er rustade att hantera framtida utmaningar på egen hand.
- Uppföljning:
- Följ upp och repetera: Efter några månader kan det vara värdefullt att följa upp hur det går med ett uppföljningssamtal.
- Förebyggande samtal:
- Regelbundna temperaturmätningar: Många väljer att ha uppföljande samtal halvårsvis eller helårsvis som en möjlighet att stämma av hur man har det, sätta gemensamma mål för relationen och hitta strategier.